Mülâzım olmak ne demek?
Mülâzım kelimesi aynı zamanda “teğmen” anlamına gelir. Oberleutnant ise teğmendir.
Müzahim nedir?
(ﻣﺰﺍﺣﻢ) sıf. (Ar. muzāḥame muzāḥim, “huzursuzluk çıkarmak, karışıklık çıkarmak” fiilinden) Huzursuzluk ve karışıklık çıkaran kişi: Ancak her insan kendisi için iyi olanı ister ve hoşuna gitmeyen şeylere öfkelenir (Cevdet Paşa).
Müsteban olmak ne demek?
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne mustebān “açık ve anlaşılır olmak” kökünden) Açıkça ifade edilmiş, anlaşılmış, şüpheye yer bırakmayacak şekilde, açık, belirgin, apaçık: “Nasîhatü’s-selâtîn” (Âlî Mustafa Efendi) dikişlerinden nasıl mükafatlandırılmıştır.
Mülhit olmak ne demek?
Özellikle İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren ilahiyat kitaplarında, felsefi düşüncenin etkisi altında İslam dinini ve peygamberlik kurumunu eleştirmek ve filozofları peygamberlerden üstün tutmak amacıyla kullanılmıştır. Bu tutuma sahip kişiye Mülhid (Mülhid) denir ve bu kişilerin oluşturduğu harekete “Melâhide” denir.
Mülazim rütbesi nedir?
Mülâzım-ı evvel (Osmanlı Türkçesi: ملازم اول), Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan bir askeri rütbe olup, bugünkü üsteğmen rütbesine karşılık gelmektedir.
Müteyemmen olmak ne demek?
(ﻣﺘﻴﻤّﻦ) sıf. (ar. teyemmun muteyemmen “uğurlu olmak” kökünden) [Ş. Sami’ye göre muteyemmin doğru olandır.] Uğurlu, mübarek, kutlu: Köyü sevenlerin her zaman ziyaret ettiği bir yerdi. (Hüseyin C.
Mükâşefe nedir?
Tasavvufta, akıl ve duyuların yeterli olmadığı durumlarda, teolojik konularda doğrudan bilgi edinme imkânını ifade eden bir terimdir.
Mülhem olmak nedir?
TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.
Ebu Muzahim kimdir?
Ebu Muzahim Musa ibn Ubeydullah ibn Yahyā ibn Hakan, aynı zamanda el-Hakanī olarak da bilinir (ö. 937 H. [325 CE]), Bağdat’ta bir İslam alimi ve muhaddis (gelenekçi) idi. Abna’d-devle’ye mensuptu ve ailesi İran kökenliydi. Ebu Muzahim Musa ibn Ubeydullah ibn Yahyā ibn Hakan, aynı zamanda el-Hakanī olarak da bilinir (ö. 937 H. [325 CE]), Bağdat’ta İslam alimi ve muhaddis idi. (gelenekçi). Abna’d-devle’ye mensuptu ve ailesi İran kökenliydi.
Müteberrik ne demek?
(ﻣﺘﺒﺮّﻙ) sıf. (Ar. teberruk, “uğurlu saymak, uğurlu olmak” demektir.) Bir şeyin hayırlı ve bereketli olduğuna inanan ve ondan iyi şeyler bekleyen kimse.
Müstefid olmak ne demek?
(ﻣﺴﺘﻔﻴﺪ) sıf. ve i. (Ar. istifāde mustefіd “istifade etmek” fiilinden) İstifade eden, sömüren, istismar eden: Senin bütün işlerine bu şekilde karışırsa, kimliğinden faydalanmış olursun (Nâmık Kemal).
Münteşir olmak ne demek?
(ﻣﻨﺘﺜﺮ) sıfat. (Ar. intiѕār “dağılmak, dağılmak”) Dağınık, dağınık, dağınık, dağınık: Meşcerin / Müntesir iltimâ-ı sâf-ı kamerin (Tevfik Fikret) sîne-i suskunluğunda.
Müzmal olmak ne demek?
“müzmal etmek” (Uysal, 2017: 84) ve “müzmel etmek” (“perişan olmak, korkunç olmak” anlamında müzmal olmak (Yalçın, 2022: 110)) ve kısmi telaffuz farkıyla “müzmaal” ifadeleri10 Arapça لحمضم (müzmahal) kelimesiyle ilişkili sayılabilecek kelimelerdir.
Mükeffir ne demek?
İslam hukukunda tekfir (Arapça: تكفير), bir Müslümanın başka bir Müslümanı kâfir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye ise mukaffir denir.
Müstetir olmak ne demek?
(ﻣﺴﺘﺘﺮ) sıf. (Ar. istitār “gizlemek” demektir.) Gizli, saklı, saklı: Çünkü Tanrı’nın sırrı, varlığın zuhuruna bağlıdır. / Bir yönüne bakalım, Tanrı’nın ne gösterdiğine bakalım (Nev’î’den).
Mülhem olmak nedir?
TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.
Müsellim ne demek Osmanlıca?
Müsellem, Osmanlı İmparatorluğu’nda savaş zamanlarında ordunun sokaklarını temizlemek, köprüleri onarmak, yolları açmak gibi birçok görevi yapan kişiydi.
Mülazım ne demek KPSS?
1. Bir şahsa, bir şeye veya bir yere sadakat ve devamlılık gösteren, bir işte devamlı çalışan kimse: Niyâzî, kulunun uzuvlarını parçala, ya Rab, kapında ol, o daima senin bereketine gark olur (Niyâzî-i Mısrî). 2. Asker.
Mütesellim olmak ne demek?
Mütesellim kelimesi, teslim edilen şeyi alıp kabul eden kişi, vergi ve resimleri toplamak üzere idari bir görevli tarafından görevlendirilen kişi, tahsildar, vergi toplayıcı gibi anlamlara gelmektedir (Şemseddin Sami, 1317: 1277).