Müstevfi ne demek?
İslam devletlerinde mali konsey başkanı ve onunla ilişkili bazı görevliler için kullanılan bir terim. Sözlükte “hakkın ödenmesini talep eden” anlamına gelen müstevfî kelimesi, devletin mali işleriyle ilgilenen konsey başkanını ve onunla ilişkili görevlileri ifade eder.
Müstevi ne demek TDK?
TDK, müstafi kelimesini sıfat olarak kullanmıştır. Zorlanmadan gönüllü çekilme ve istifa anlamına geldiğini açıklamıştır. Genel olarak bu, çalışanların görevleriyle ilgili bir durumdur.
Müstafi nedir?
Kamu görevinden ayrılmak isteyen kişi, yazılı olarak çalıştığı birime bildirmek (istifa) veya geçerli bir sebep olmaksızın 10 gün süreyle görevine son vermek (istifa) zorundadır.
Müstafi ne demek hukuk?
Bir memur, Kanunda belirtilen ilkelere uymadığında görevinden istifa etmiş sayılır ve bu genellikle istifa gibi gönüllü bir eylemin sonucu olarak gerçekleşir. Kural olarak, atamayı yapma yetkisine sahip olan üst, memurun Kanunda belirtilen nedenlerle ve idari bir işlemle görevinden istifa ettiğini varsayacaktır.
Müstefti ne demek?
Osmanlı geleneğinde, müftülerin dini sorulara verdiği yazılı cevap olan fetvanın anlamı yaygınlaşmıştır. Fetvayı veren fıkıh bilginine müfti (müfti), soruyu soran kişiye müstefti, fetva için tercih edilen görüşe de muftā-bih denir.
Müfsit ne demek örnek?
Başka bir deyişle, Müfsidler İslam’da meşru bir inancı veya başlamış bir ibadeti bozan şeylerdir. Örneğin; küfür ve namaz, evlilik ve hac, zekat, alışveriş gibi. Örneğin, Allah’a ve Kitab’a küfür etmek küfürdür ve imanı bozar. Namazda gülmek abdesti ve namazı bozar.
Müstevi olmak ne demek?
Müstafi kelimesi “Görevini gönüllü olarak bırakan” anlamına gelir. “Emekli” terimi, DHY tarafından atanan ancak henüz hizmetine başlamamış kişiler için kullanılır.
Müstevli ne demek tarih?
Cevap: Bir yeri işgal eden ve kontrolü altına alan kimse (herhangi bir kimse, devlet, ordu vb.)
Müstevi ne demek tarih?
MUSTEVLİ KELİMESİNİN ANLAMI TDK. Bir yeri istila edip kendi kontrolü altına alan kimse (kişi, devlet, ordu vb.)
Müstafi nasıl kalınır?
Görevli, istifa talebinin reddedilmesine rağmen görevine devam etmez ve bu durum 10 gün süreyle sürekli devam ederse istifa etmiş sayılır (istifa etmiş sayılır).
Müstafi kaç gün?
Kaç gün sonra sürenin kalktığı kabul edilir? Kabul edilebilir bir sebep olmaksızın 10 gün üst üste işe gelmeyen bir memur kamu hizmetinden ayrılmış sayılır.
Hangi durumlarda müstafi sayılır?
Kısaca, usulüne uygun olarak yazılı talepte bulunulması hâlinde görevden çekilme (istifa), yazılı talep aranmadığı hâlde mazeretsiz olarak 10 gün kesintisiz görevden ayrılma hâlinde ise görevden çekilme (istifa) sayılır.
Müstafi ne demek tıp?
Atandığı yerdeki görevinden aralıksız 10 gün ayrı kalan veya bu süre içinde hiç göreve başlamayan hekim istifa etmiş sayılır ve ilgili yaptırımlara ek olarak, taahhüt süresini geçmemek üzere zorunlu hizmete başlamasına kadar geçen süre eklenir.
Müstafi polis memuru ne demek?
CEVAP: Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesine göre, geçerli bir mazereti olmaksızın on gün süreyle işine gelmeyen memurların kamu görevinden çıkarılması gerekir.
Müstafi olan memur göreve dönebilir mi?
DMK’nın 97. maddesine göre, istifa dilekçesi ile kamu hizmetine geri dönmek için başvuran bir kamu görevlisi için en az 6 ay, istifa eden (emekli olan) bir kamu görevlisi için ise en az 1 yıl geçmesi gerekmektedir. Yani bu süreler dolmadan kamu hizmetine geri dönemez.
Müstevi ne demek tarih?
MUSTEVLİ KELİMESİNİN ANLAMI TDK. Bir yeri istila ederek kontrolü altına alan kimse, devlet, ordu vb.
Müfti ne demek din?
İftâ, dinî bir soruya cevap vermek anlamına gelir. İstilâh’ta Müftî, Müçtehit anlamına gelir. Müçtehit, Kur’an ve Hadis’ten dinî hükümleri çıkarma yetkisine sahip kişidir. Müftî, Şeyhülislâm teriminin popülerleşmesinden önce İlmiye mesleğinde kullanılan üç terimden biridir.
Müteferrik ne demek Osmanlıca?
(Ar. teferruc muteferric “genişletmek, uzatmak” kelimelerinden gelir.) Yürüyüşe çıkan kişi.
Müsriflik ne demek din?
İsraf ve aşırılık [2] İsraf, “aşırı veya tatsız her türlü aşırılık” olarak tanımlanmaktadır. “Kabul görmüş din, sağduyu, doğal akıl ve sıradan akıl tarafından kabul edilmeyen inanç, söz ve davranışlar için kullanılan genel terimdir.”[3] İsraf, israfçı anlamına gelir.