İçeriğe geç

Andırın Adı Nereden Gelir

Andırın adı nereden gelmiştir?

İlçe isminin kökeni çok ilginç bir hikayeye dayanmaktadır. Tarihi belgelere göre Andırın ismi aslında “Andurana” kelimesinden gelmektedir. Bu kelime “Büyük Ana Tanrıçanın ikametgahı” anlamına gelen eski “And(a)-ura-(wa)na” ifadesine dayanmaktadır.

Andırının neyi meşhur?

ANDIRIN’İN NEYİ ÜNLÜ diye sorulursa: İnsanları, doğası, havası, suyu, kaleleri, mağaraları, şelaleleri (Alanlı, Boynuyoğunlu, Altınboğa), Tirşigi, Kiraz, Çilek, Kırksuyu, Karasu, Meyemçili, Halburu, Çınargeçidi, asma köprüler, Bayram Kömbesi, andın pekmezi, 2400 yıllık porsuk ağacı, yavru taşı, defne (Har),…

Maraş’ın adı nereden gelir?

Ünlü tarihçi Herodot, Maraş şehrinin Maraj adlı Hitit komutanlarından biri tarafından kurulduğu için bu isimle anıldığını belirtir. Hitit İmparatorluğu döneminde (MÖ 2000-1200) bu devletin önemli merkezlerinden biri olan şehrin adı, Hititlerin bıraktığı yazıtlarda Maraj ve Markasi olarak geçmektedir.

Andırının kaç tane köyü var?

Andırın İlçesi Tarihçesi: 2000 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre Andırın İlçesinde 41.051 kişi (8. kuşak) yaşamaktadır.

Andırın hangi Türk boyundandır?

“Afşar” terimi hızlı hareket eden veya çabuk hareket eden anlamına gelir. Kahramanmaraş-Andırın bölgesi, Oğuz Han’ın altı oğlundan biri olan Yıldız Han’ın soyundan gelen Kızık aşiretine aittir.

Andırın kelimesinin anlamı nedir?

Bu kelime “aklında tut” ifadesi bağlamında da kullanılır. Bu bakımdan var olmayan veya var olmayan gibi anlamlar bağlamında değerlendirildiği söylenebilir.

Andırın’da ne yetişir?

Ülkemizde orijinal tahıllar, sebze tohumları, fideler ve fideler hala varlığını sürdürüyor. Geben çavdarı, Karakılçık buğdayı, sarı patates, Köşürge domatesi, Andırın kara kabağı ve Akifiye mısırı ilk akla gelenler. Kontrollü ortamlarda çoğaltılarak organik tarıma geçiş sağlanıyor.

Andırının nüfusu ne kadar?

Tarih 31 Aralık 2022, 16:07 Bu nüfusun 16.929’u erkek, 16’sı ise çocuktur.

Andırın’da ne yapılır?

Andırın gezinizin olmazsa olmazları: Galgamac Şelalesi, Toprakhisar Kanyonu. Mağaralar ve mağaralar, Başkonuş Yaylası Milli Parkları, Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Alanları. Kaleler. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı… Fırnız Yaylası… Karatepe – Aslantaş Milli Parkı… Sabun Çayı Şelalesi. … Dumanlı YaylasıDaha fazla yazı…

Maraş Arapça ne demek?

Hititlerin bıraktığı yazıtlarda “Maraj” olarak geçen Maraş, İslam döneminde Arap alfabesinde “J” harfi olmadığı için “Mer’aş” olmuştur. Bu ismin, Türkçe’de “deprem” anlamına gelen Arapça “Re’asha” fiilinden türediği bilinmektedir.

Maraş’ın yüzde kaçı Kürt?

Maraş’taki Alevi nüfusunun bir kısmı Kürtçe konuşsa da, buradaki Alevi nüfusunun kökeni Türkmen’dir. Az sayıda Sünni Kürt vardır. Kürt nüfusu %3’ü geçmez.

Maraş hangi soydan gelir?

Maraş ve çevresi Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boylarının hâkimiyetinde olmakla birlikte, yirmi dört Oğuz boyunun hemen hemen tamamı temsil edilmektedir.

Andırın eskiden nereye bağlıydı?

1908 yılında 2. Meşrutiyet’in ilanıyla Maraş, Halep’ten ayrılmış ve gerektiğinde Andırın kaza teşkilatı kaldırılarak Andırın, Göksun’a bağlı bir belediye haline getirilmiştir.

Andırın rakımı kaç?

Alanlı, AndırınAlanlıCoğrafi bölgeAkdeniz BölgesiYükseklik1300 mNüfus (2000)[1]654Saat dilimiUTC+03.

Andırın Belediye Başkanı kim?

Vali Özkan Andırın, Belediye Başkanı Ahmet Doğan ve beraberindeki heyetle ilçe çalışmalarını değerlendirdi. Vali Vahdettin Özkan, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Andırın Belediye Başkanı seçilen Ahmet Doğan’ı tebrik etti.

Kahramanmaraş Andırın’da ne oldu?

1908 yılında İkinci Meşrutiyet’in ilanıyla Maraş Halep’ten ayrılmış ve zorunluluktan dolayı Andırın kaza teşkilatı kaldırılarak Göksun’a bağlı bir belediyeye dönüştürülmüştür. 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Ermeniler ve Fransızlar işgal hareketleriyle Maraş’ı işgal etmişlerdir.

Andırın’da ne yetişir?

Ülkemizde orijinal tahıllar, sebze tohumları, fideler ve fideler hala varlığını sürdürüyor. Geben çavdarı, Karakılçık buğdayı, sarı patates, Köşürge domatesi, Andırın kara kabağı ve Akifiye mısırı ilk akla gelenler. Kontrollü ortamlarda çoğaltılarak organik tarıma geçiş sağlanıyor.

Andırında kaç tane kale var?

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken 26’sı tescilli olmak üzere 70 kale bulunuyor. Kahramanmaraş’ın göz kamaştıran ilçesi Andırın, tarih ve turizm açısından Türkiye’nin en önemli noktalarından biri sayılıyor.

Andırının nüfusu ne kadar?

Tarih 31 Aralık 2022, 16:07 Bu nüfusun 16.929’u erkek, 16’sı ise çocuktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir