Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın bitirilmesi ile ilgili sözleşme hangi tarihte imzalanmıştır?
Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 18 Aralık 1979 tarihli ve 34/180 sayılı Kararı ile kabul edilmiş ve 1 Mart 1980’de imzaya açılmıştır. Sözleşme 3 Eylül 1981’de yürürlüğe girmiştir.
CEDAW Sözleşmesi Türkiye ne zaman imzaladı?
Sözleşme, BM Genel Kurulu tarafından 1979’da kabul edildi ve 20 ülke tarafından onaylanmasıyla 1981’de yürürlüğe girdi. 2022 itibarıyla 189 ülke tarafından onaylandı. Türkiye, CEDAW’ı 1985’te imzaladı.
Kadın Hakları Sözleşmesi nedir?
Birleşmiş Milletler’in (BM) dokuz temel insan hakları antlaşmasından biri olan Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW), bu antlaşmalar arasında kadınların insan haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine özel olarak odaklanan tek antlaşmadır.
CEDAW açılımı nedir?
CEDAW Nedir? 1 Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına Dair Bildirge.
Hakları Sözleşmesi hangi tarihte imzalanmıştır?
Avrupa Konseyi üyesi devletlerin Dışişleri Bakanları tarafından 4 Kasım 1950’de Roma’da imzalanmış ve 3 Eylül 1953’te yürürlüğe girmiştir.
Kadınlara eşitlik hakkı ne zaman verildi?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 7 Mayıs 2004 tarihinde kabul edip 22 Mayıs 2004 tarihinde yürürlüğe giren Anayasa değişikliği kapsamında, Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesine “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptirler.
Kadın hakları ilk ne zaman ortaya çıktı?
Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi (Fransızca: Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne), Eylül 1791’de Fransız yazar Olympe de Gouges tarafından yayınlanmış ve Fransız Ulusal Meclisi tarafından yasalaştırılmıştır.
Ramsar Sözleşmesi Türkiye ne zaman imzaladı?
Ramsar Sözleşmesi, 1971 yılında İran’ın Ramsar kentinde imzaya açılmıştır. Türkiye, Sözleşmeye 30 Aralık 1993 tarihinde taraf olmuş ve Sözleşme, 17 Mayıs 1993 tarih ve 94/5434 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile imzalanmıştır.
Türkiye Cedaw’a taraf mı?
Türkiye’nin de taraf olduğu ve bir bakıma kadınların insan haklarını düzenleyen Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW) 2/f maddesinde dil açısından ayrımcılığın önlendiği vurgulanmakta ve taraf devletler mevzuatlarındaki ayrımcı ve cinsiyetçi ifadeleri değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya çağrılmaktadır.
İstanbul Sözleşmesi hangi tarihte imzalandı?
Türkiye, Sözleşmeyi 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalayan ilk ülke ve 24 Kasım 2011 tarihinde Parlamentosunda onaylayan ilk ülke olmuştur. Onay belgesi 14 Mart 2012 tarihinde Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’ne iletilmiştir. Temmuz 2020 itibarıyla 45 ülke ve Avrupa Birliği Sözleşmeyi imzalamış ve imzacı ülkelerden 34’ü onaylamıştır.
Kadın hakları nelerdir sırasıyla?
Kadınların temel hakları arasında eğitim hakkı, şiddetten uzak bir yaşam hakkı, adil ve eşit ücret hakkı, mülkiyet hakkı, ifade özgürlüğü ve oy kullanma ve seçimlerde aday olma hakkı yer alır. Bu haklar temelde insan haklarıdır ve insan hakları ayrım yapılmaksızın tüm insanların devredilemez haklarıdır.
Toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili uluslararası sözleşmeler nelerdir?
UNESCO’nun toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin vizyonu, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına Dair Sözleşme ve Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı gibi uluslararası araçlar tarafından yönlendirilmektedir. Ayrıca 2015 sonrası kalkınma çerçevesine ilişkin girdilerden de yararlanmıştır.
Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık nedir?
Dolayısıyla cinsiyet ayrımcılığı; kadınların toplumda temel hizmetlerden mahrum bırakılması, fırsat ve kaynaklar açısından erkeklerle eşit olmayan koşullarda yaşaması, şiddete maruz kalması, siyasette ve mesleki yaşamda yeterince temsil edilmemesi olarak tanımlanmaktadır.
Sürdürülebilir kalkınma kavramı ilk kez hangi resmi belgede yer almıştır?
Sürdürülebilir kalkınma kavramı ilk olarak 1987 yılında Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu’nun Brundtland Raporu’nda “gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğini tehlikeye atmadan bugünün ihtiyaçlarını karşılayan kalkınma” olarak tanımlanmıştır.
SDGS’nin açılımı nedir?
Suriye Demokratik Güçleri – Vikipedi.
Kadın on yılı nedir?
Nitekim BM, 1975-1985 yıllarını Uluslararası Kadınlar Onyılı olarak ilan etmiş ve dünya çapındaki hükümetleri, çeşitli projeler ve çalışmalar yoluyla kadınların haklarının yanı sıra toplumsal ve özel statülerinin iyileştirilmesine çağırmıştır.
Sürdürülebilir kalkınma planı nedir?
Sürdürülebilir kalkınma; Gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğini tehlikeye atmadan kalkınmayı başarmaktır. Ayrıca çevresel, ekonomik ve sosyal alanlarda denge sağlayarak bugünü ve geleceği güvence altına almak olarak da tanımlanabilir.